Senaste inläggen

Vad är aloe vera?
 • 18 Oct, 2022

Aloe vera är något som människan använt i tusentals år. Växten finns framför allt i de torrare delarna av Afrika, Asien, Europa och Amerika. Det finns över 250 olika arter av just denna växt men det är en av dessa som är den mest välkända idag för sin läkande effekt, Aloe Barbadensis Miller. Gelen som finns i växten innehåller faktiskt mer än 75 stycken näringsämnen, 20 mineraler, 18 aminosyror och 12 vitaminer.

Därför är chiafrön bra för hälsan
 • 14 Sep, 2022

Chia tillhör salviasläktet och den typen av chia från vilken vi äter frön är den mexikanska chian. Chiafrön är mycket rika på en lång rad nyttiga näringsämnen som till exempel antioxidanter och flera mineraler. Men dessutom innehåller de fibrer i hög halt, speciellt den slembildande och lösliga sortens fibrer. Det är den här typen av fibrer som gör att frön från chia får ett gelé-liknande hölje när de kommer i kontakt med vatten eller annan vätska.

Kosttillskott för att känna dig mer pigg i höst
 • 18 Aug, 2022

Vitaminer och mineraler är nödvändiga att få i sig för att kroppen ska fungera och för att vi ska må bra, både fysiskt och psykiskt. Flera vitaminbrister kan orsaka trötthet och håglöshet, och om något organ saknar de mineraler det behöver så kan det fungera sämre. Kosttillskott som holistic thyro kapslar innehåller både jod och selen som är nödvändiga för att sköldkörteln ska fungera optimalt. När sköldkörteln är underaktiv så bildas för lite av sköldkörtelhormon.

Vad är gurkmeja bra för?
 • 29 Jul, 2022

Det är sedan länge känt att gurkmejrot har en rad positiva egenskaper. Första gången som den här roten nämns som en växt med hälsofördelar är i Veda-böckerna för ungefär 3000 år sedan. Sedan dess har den här roten haft sin givna plats inom ayurvedisk medicin. Sedan ett par decennier så har vetenskapen också kommit att lära känna växtens fördelar. Det råder nuförtiden ingen tvekan om att gurkmeja har flera enastående egenskaper.

Äta mat efter säsong
 • 11 Jul, 2022

Att det är nyttigt att äta färgstarka grönsaker och frukter för att boosta immunförsvaret är vida känt. Det finns ytterligare knep att ta till för att stärka hälsan inifrån och det är att välja råvaror som är i säsong. Säsongsmat är billigt och klimatsmart men framför allt gott då råvarorna är fulla med smak. Genom att äta mat i säsong och komplettera med nödvändiga mineraler och vitaminer ser du till att ge kroppen all näring den behöver.

Så kan du använda korngräs i smoothies och andra mellanmål
 • 05 Apr, 2022

Korngräs är ett naturligt pulver som är fullproppat med klorofyll. Det är rikt på näring och ett enkelt sätt att få i sig en bra blandning av mineraler och vitaminer. Det är ett kosttillskott som kan användas på många sätt men ett av det populäraste sätten är att blanda i en smoothie. Du kan även göra det som kallas för korngräsjuice. Mixa med fruktDu behöver inte många ingredienser för att göra en god smoothie med korngräs.

Uppiggande ginseng
 • 26 Mar, 2022

De flesta känner till att ginseng är en växt med flera olika hälsofördelar som dessutom har använts inom läkekonsten under väldigt lång tid och är ett av de naturmedel som det forskats mest kring. Det finns flera olika typer av ginseng och fördelarna skiljer sig lite åt beroende på vilken du väljer. Den som är mest känd är den som kallas för kinesisk, eller asiatisk, ginseng och är rik på B-vitamin, järn och zink.

Boosta din energi
 • 11 Dec, 2021

Under vintern känner många personer sig extra trötta och det kan vara svårt att finna den där extra energin. Många yrken kräver dock att du alltid ska vara på topp och det gäller inte bara hjärnkirurger utan allt från de som jobbar inom förskolan till bemanning arbetsterapeut måste alltid vara alerta. För att boosta din energi är det viktigt att du äter rätt så du får i dig viktiga mineral och vitaminer.

Fasta för en positiv hälsoeffekt!
 • 02 Nov, 2021

Svält är en okontrollerad situation när du inte har och inte får tillgång till mat. Fasta är kontrollerad, du har mat och kan frivilligt avstå från den. En populär metod är 5:2 dieten. Man fastar två av fem dagar. En nyare variant är den periodvisa fastan. Du skall avstå från mat 12 till 14 timmar sammanhängande varje dygn. Den tiden får gärna inkludera en natt. Om du alltså inte äter efter middagen, sover åtta timmar och väntar med frukost några timmar är det klart till nästa kväll efter middagen.

Piggare ögon
 • 17 Oct, 2021

Vi går mot mörkare tider och det är lätt att känna sig trött och dessutom se hängig ut. Det finns dock knep för att få dina ögon att se piggare ut och då både vad det gäller smink och vad du bör äta. En viktigt sak att tänka på är att huden under dina ögon är tunnare än på andra ställen i ditt ansikte och saknar naturliga oljor. Därför bör du vara noggrann med de produkter du använder och använda en mildare rengöring samt en kräm avsedd för ögonen.

Tips på vitaminer för håret
 • 24 Sep, 2021

Att vårt hår behöver vitaminer är kanske inte något alla är medvetna om. Men vitaminer för håret är viktigt för att det ska må bra och vara hälsosamt. Om du upplever håravfall så kan detta vara för att du lider av vitaminbrist. Trots att bra inpackningar kan hjälpa ditt hår är kost och vitaminer det som håller håret friskt. Nyckeln till friskt hår ligger i roten så det gäller att du får i dig rätt vitaminer.

Hur fungerar antioxidanter?
 • 08 Sep, 2021

De allra flesta har hört talas om antioxidanter och hur nyttiga de är för kroppen, men trots det vet förvånansvärt få något om de hälsosamma aktiva substanserna. Så fort vår kropp förbränner syre produceras det ämnen som kallas för fria radikaler. I lagom mängd är dessa ämnen inte skadliga utan används av de vita blodkropparna för att döda vissa celler och bakterier. För att förhindra ett överskott av fria radikaler behöver vi olika ämnen för att motverka detta.

Läckra hallon
 • 03 Jul, 2021

Ett bär som verkligen är älskat i Sverige är hallon. Det har odlats sedan medeltiden men växer också i vilt tillstånd. Det finns många saker som förvånar med hallon och det finns många hälsofördelar. För att börja från början så är inte hallonet ett bär utan det är en frukt som är släkt med rosor. Trots att de är så söta och innehåller flera sockerarter så är det faktiskt mindre mängd socker i dem än i tillexempel äpplen.

Vilka frukter och bär är nyttigast?
 • 11 Apr, 2021

Nästan alla frukter och bär är nyttiga och det är svårt att ranka exakt vilket bär som är nyttigast eftersom det är individuellt efter dina förutsättningar. För att ge ett exempel på det kan vi nämna äpplen som har flera fördelar. Äpplen är rika på flavonoider och dessa kan förebygga sjukdomar som cancer, fördröja åldrandet, minska mängden bakterier i munnen och stärka immunförsvaret. Som ni förstår är äpplen en riktig superfrukt som gynnar de flesta men om du har anlag för exempelvis gallstenar så ska du undvika dem.

Gojibär – inte bara fördelar
 • 24 Jan, 2021

Ett bär som fått både ros och ris är gojibäret. Det här bäret slog igenom stort för några år sedan och har du köpt bostad av en mäklare på Södermalm i Stockholm och numer hänger i de "hoodsen" så har du omöjligt missat det röda bäret i mataffären. Gojibär innehåller mycket järn för att vara ett bär, men även zink och kalcium. Dessutom är det en bra källa för C-vitamin och har högre halter än en apelsin.

Blåbär – ett superbär
 • 24 Oct, 2020

Det bästa med de flesta bär är att de är gratis om du har tillgång till skogens egna skafferi. Eftersom allemansrätten finns i Sverige kan de flesta plocka sina egna bär. Blåbär är ett riktigt superbär som har många fördelar. De håller ditt blodsocker jämnt och förhindrar hjärt- och kärlsjukdomar. Forskning visar även att de kan skjuta upp demenssjukdomar tack vare att de innehåller antocyanin. Just antocyanin är även bra för ögat och kan förebygga gråstarr.

Bli mer hälsosam med frukt och grönt!
 • 20 Aug, 2020

Att äta mer frukt och grönt är ett bra sätt att leva ett mer hälsosamt liv. Hur mycket grönsaker och frukter äter du varje dag? Om svaret är "inga alls" eller "väldigt få" så finns det mycket utrymme för förbättring! Speciellt barn kan tycka att det känns tråkigt att behöva äta mer frukt och grönt. Men när man blir äldre så förstår man snabbt att det finns en hel värld av alternativ att utforska.