Därför är chiafrön bra för hälsan
- 14 Sep, 2022
Chia tillhör salviasläktet och den typen av chia från vilken vi äter frön är den mexikanska chian. Chiafrön är mycket rika på en lång rad nyttiga näringsämnen som till exempel antioxidanter och flera mineraler. Men dessutom innehåller de fibrer i hög halt, speciellt den slembildande och lösliga sortens fibrer. Det är den här typen av fibrer som gör att frön från chia får ett gelé-liknande hölje när de kommer i kontakt med vatten eller annan vätska. Om du ska köpa chiafrön så kan du utnyttja de här egenskaperna för att göra smaskig chiapudding.
Chiapudding - nyttigt och gott
Till en portion chiapudding behöver du cirka två matskedar chiafrön och en dryg deciliter havre- eller mandelmjölk. Förslagsvis gör du fler portioner samtidigt och passa då på att dela upp dem så att du gör en portion per glas eller kopp. Blanda frön och vätska och låt det stå några minuter. Rör om en gång till och ställ sen in glasen eller kopparna i kylskåp och låter puddingen vila ett par timmar så att den får stelna till. Helst ska de stå över natten. På morgonen har du en perfekt frukost och kan äta puddingen med lite färsk frukt till exempel.